Din ce tari se poate reveni din 21 iulie in Romania, fara a se intra in carantina?

LEGEA nr. 136/18.07.2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 634 din 18 iulie 2020 si va intra in vigoare incepand cu data de 21.07.2020.

Conform art.7 (1) din lege: “Carantina persoanelor se instituie pe baza informațiilor științifice oficiale și a definiției de caz, la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități ,cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen care:

a) sosesc din zone în care riscul epidemiologie este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional de către organismele competente în domeniu;”.

La articolul 11 se mentioneaza urmatoarele: “(1) Carantina pentru persoanele care sosesc în România din zone cu risc epidemiologie ridicat sau pentru persoanele care au intrat în contact direct cu persoanele infectate, în situațiile de risc epidemiologie prevăzute la art. 6, se dispune prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României și se pune în aplicare prin ordine ale ministrului sănătății și ale unităților din subordine. “

În situația în care persoanele menționate refuză măsura carantinării la domiciliu sau la locația declarată de acestea, precum și atunci când persoanele în cauză încalcă măsura carantinei pe durata acesteia, deși au consimțit-o anterior, medicul/organele de control recomandă, iar reprezentantul direcției de sănătate publică decide carantinarea persoanei în spațiul special desemnat de autorități, dacă aceștia constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.

La acest moment, urmatoarele tari fac parte din lista tarilor “verzi” exceptate de la masura izolarii/carantinarii: ANDORA, ALGERIA, AUSTRIA, AUSTRALIA, BELGIA, CANADA, BULGARIA, COREEA DE SUD, CEHIA, GEORGIA, CIPRU, JAPONIA, CROATIA, MAROC, DANEMARCA, NOUA ZEELANDA, ELVETIA, RWANDA, ESTONIA, TAILANDA, FINLANDA, TUNISIA, FRANTA, URUGUAY, GERMANIA, GRECIA, IRLANDA, ISLANDA, ITALIA, INSULELE FEROE, LETONIA, LIECHTENSTEIN, LITUANIA, MALTA, UK, MONACO, NORVEGIA, POLONIA, SLOVACIA, SLOVENIA, SPANIA, TARILE DE JOS (OLANDA), UNGARIA, ORASUL VATICAN.

Aceste state sunt considerate state cu un risc epidemiologic scazut, in concluzie, in continuare, persoanele care sosesc din aceste state nu vor fi supuse masurii carantinarii la sosirea in Romania, pana la noi modificari.

Actualizare: Conform Hotararii nr. 36/21.07.2020 sunt considerate țări cu risc ridicat cele în care rata cazurilor noi de îmbolnăvire, din ultimele 14 zile, raportată la 100.000 de locuitori, e mai mare decât cea înregistrată în România în perioada similară. La acest moment, doar cei care vin acum din Luxemburg, Suedia sau Portugalia vor fi obligaţi să intre în carantină pentru 14 zile, rata de infectare din aceste tari fiind mai mare decat cea din Romania.

Vezi AICI si ce zboruri sunt suspendate in aceasta perioada si ce zboruri opereaza.

2 thoughts on “Din ce tari se poate reveni din 21 iulie in Romania, fara a se intra in carantina?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.