Top 8 simboluri olandeze

  1. FRUMOASELE LALELE

Olanda este renumită pentru vastele câmpuri colorate de lalele, fiind supranumita si “tara lalelelor și a morilor de vânt”. Olandezii iubesc florile, în special lalelele. Acest fapt poate fi constatat la fiecare colț de stradă, unde poti intalni o multitudine de aranjamente florale, multicolore si cu un design aparte, dar si in curtile cochete ale olandezilor.

Olanda ocupă locul întâi în lume, fiind cel mai mare exportator de lalele.

Lalelele reprezinta un simbol tradițional al țării, prin urmare, poporul olandez celebrează, anual, în luna ianuarie, Ziua Națională a Lalelei. De regula, evenimentul are loc în Piața Dam din Amsterdam și simbolizează începutul sezonului de flori. Cu aceasta ocazie, vizitatorii pot culege oricate lalele doresc, din grădina special amenajată în mijlocul pieței, totul fiind gratuit.

Ziua Nationala a Lalelei

Asa cum probabil ati auzit, cea mai mare grădină de flori din Europa este gradina KEUKENHOF supranumita si “Gradina Europei”, care se află în Lisse, un oraș la numai 39 km distanță de Amsterdam, capitala Olandei. Keukenhof Garden are diverse sortimente de flori (peste 800 de varietăți), în special lalele, și este deschisă în fiecare an, din luna martie până în luna mai.

Gradina Keukenhof

Vă recomandăm să vizitați cel putin o data, Grădina Keukenhof. Veți trai o experiență unică și plină de culoare, datorita câmpurilor intinse de lalele și a grădinilor amenajate intr-un stil deosebit. Pentru a va face o idee dacă o vizita la Keukenhof merită sau nu, vedeti fotografiile de mai jos!

2. MORILE DE VANT

Morile de vânt reprezintă un simbol tradițional al Olandei. In Olanda, veti intalni peisaje deosebite, la frumusetea carora morile de vânt au o contributie semnificativa. Zonele consecrate pentru pesajele idilice cu mori de vant, sunt Kinderdijk (zona ce face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO), Zaanse Schans, Haarlem (Molen de Adriaan), Schiedam, Leiden, Amsterdam, etc.

3. CANALELE

Olanda atrage milioane de turiști în fiecare an, datorită canalelor sale elegante si cu o istorie aparte, din Amsterdam, Utrecht, Leiden, Delft, Amersfoort, Leeuwarden, Groningen si din multe alte orase. Dacă sunteti curiosi să aflati cat mai multe lucruri despre istoria și cultura olandeza, nu ezitați să faceți o plimbare cu barca, de-a lungul canalelor!Aceasta experienta va fi de neuitat!

4. SABOTII DE LEMN

Sabotii de lemn reprezinta un simbol al culturii olandeze, olandezii purtand acest tip de incaltaminte inca din timpurile medievale. In zilele noastre, insa, acest tip de incaltaminte nu mai este folosit asa des, insa, turiștii se pot bucura de o varietate de modele, pe care le pot cumpăra ca si suveniruri, din diversele magazine de tip boutique, pentru familie si prieteni.

5. CASCAVALUL GOUDA

Olanda este renumită pentru diversele tipuri de brânzeturi. Puteți degusta si cumpara mai multe tipuri de brânză, fie din piețele de brânzeturi, fie din magazinele specializate.

Cel mai renumit sortiment de brânză este cascavalul Gouda, care este produs in orașul Gouda și reprezintă cel mai comercializat tip de brânză din Olanda. Vă puteți bucura de o experiență aparte daca alegeti sa vizitati fie o fabrica de branzeturi,fie o ferma producatoare, unde vi se va dezvalui intregul proces folosit pentru producerea acestor specialitati culinare. Cele mai renumite  piețe de branzeturi sunt cele din Alkmaar, Edam, Gouda , Woerden etc.

6. STROOPWAFEL (vafe olandeze)

Stroopwafel este un desert foarte popular în Olanda de care te vei indragosti. Este facut din două straturi de vafe, intre care se pune  un strat gros de caramel.

Oriunde mergeti in Olanda, veti putea degusta acest desert delicios. Spre exemplu, în Amsterdam, unele dintre cele mai faimoase cofetarii/patiserii sunt Stroopwafels Original, Van Wonderen Stroopwafels, Lanskroon sau cele din piața Albert Cuyp ( cea mai mare piață din Amsterdam).

7. ARTISTII CONSACRATI (Rembrandt, Van Gogh)

Olanda este renumită în întreaga lume pentru artiștii săi consacrati, Vincent Van Gogh, Rembrandt, Piet Mondriaan, etc.

Dacă doriți să admirați capodoperele incredibile ale acestor artiști celebri, vă sfătuiesc să vizitați Rijksmuseum. Muzeul Rijks face parte din  patrimoniul național și este situat în Amsterdam.

Acolo veți descoperi cele mai interesante aspecte ale istoriei și artei olandeze. În plus, veți avea ocazia să admirați tabloul Night Watch, una dintre cele mai renumite picturi ale lui Rembrandt. Un alt muzeu de artă, situat chiar lângă Muzeul Rijks, este Muzeul Van Gogh, un loc dedicat operelor de artă ale pictorului Van Gogh.

8. CERAMICA ALBASTRA DE DELFT

Ceramica albastra de Delft este reprezentata de faimoasele piese de ceramica pictate manual, in culorile   albastru si alb, fiind produsa in orasul Delft.

Delft este un oraș situat la 68 km distanță de Amsterdam, și puteți ajunge cu ușurință acolo, printr-o călătorie cu trenul ce dureaza in jur de o oră. Delft este un oraș deosebit, cu un centru istoric aparte, format din catedrale si cladiri medievale construite in stil gotic.

Planificați și o vizita la una din fabricile producatoare de ceramica de Delft și bucurați-vă de o experiență unică prin participarea la un atelier. In Delft, veti gasi. de asemenea, diverse magazine de suveniruri unde puteți cumpăra obiecte din ceramică, cum ar fi vaze, portelanuri dar si spectaculoase bijuterii din ceramica, etc.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.