Din 20 februarie 2021, ora 12: lista actualizata a statelor galbene!

Prin Hotararea nr. 11/19.02.2021, s-a aprobat noua lista a tarilor pentru care se impune carantina, la sosirea in Romania, din tarile/zonele de risc epidemiologic ridicat.

Lista va intra in vigoare de la data de 20 februarie 2021ora 12.00.

Criteriul, prin care se stabilesc tarile cu risc ridicat, este reprezentat de rata cazurilor noi din ultimele 14 zile, raportata la 100.000 de locuitori, insa, aceasta trebuie sa fie mai mare decat cea inregistrata in Romania.

Lista statelor pentru care se va impune carantina, in momentul revenirii in Romania este urmatoarea:

  • Masurile in vigoare la acest moment pentru persoanele ce revin din state galbene sunt urmatoarele:
  • efectuarea masurii carantinei la domiciliu sau intr-o locatie declarata, pentru o perioada de 10 zile, pentru persoanele care sosesc din statele galbene si prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care calatoresc cu mijloace proprii). Exceptie: persoanele ce sosesc din Regatul Marii Britanii si Irlandei de Nord au obligatia de a prezenta un test PCR negativ efectuat cu cel mult de 72 de ore inaintea imbarcarii si sunt obligate sa stea in carantina la domiciliu/locatia declarata, pentru o perioada de 14 zile.
  • pentru persoanele care sosesc in tara si nu prezinta un test PCR negativ, se va institui masura carantinei la domiciliu pentru o perioada de 14 zile. Cu toate acestea, daca in a -8-a zi de carantina, o persoana efectueaza un test iar rezultatul va fi negativ, aceasta va putea iesi din carantina dupa ziua a-10-a. Aceasta regula nu se aplica pentru persoanele venite din Regatul Marii Britanii.
  • operatorii economici de transport international rutier, aerian si feroviar au obligatia sa interzica imbarcarea, daca nu se prezinta unul din urmatoarele documente: rezultatul negativ al unui test PCR efectuat cu 72 de ore inainte de imbarcare SAU dovada efectuarii vaccinului (ambele doze) cu conditia sa fi trecut 10 zile de la data administrarii celei de-a doua doze SAU dovada ca in ultimele 90 de zile anterioare imbarcarii a fost confirmata pozitiv infectarea cu SARS-COV2 si au trecut cel putin 14 zile de la data confirmarii pana la data imbarcarii.
  • categoriile persoanelor exceptate de la masura carantinei sunt prevazute in Hotararea nr. 09/11.02.2021, pe care o regasiti AICI.
  • categoriile de persoane exceptate de la obligatia prezentarii unui test negativ efectuat cu 72 de ore inainte de imbarcare/intrare in tara sunt: persoanele care au efectuat vaccinul, inclusiv rapelul, copiii sub trei ani sau persoanele care au avut COVID.
  • pentru evenimente deosebite in familie se prevede posibilitatea de a solicita masura suspendarii temporare a carantinei prin prezentarea de documente justificative, fapt ce va fi analizat si decis de catre Directia de Sanatate Publica.
  • persoanele care sosesc in Romania din tari galbene, prezinta un test negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore inainte de sosirea in tara si raman in Romania pentru o perioada mai mica de 72 de ore, sunt exceptate de la masura carantinei.Aceasta regula nu se aplica persoanelor ce sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Continutul integral al Hotararii nr. 11/19.02.2021 il regasiti AICI.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.