Tarile ce impun restrictii/conditii speciale calatorilor din Romania!

Regasiti mai jos, un ghid al tarilor care impun conditii speciale calatorilor din Romania. Tarile sunt prezentate in ordine alfabetica. Am prezentat restrictiile la care sa va asteptati, daca veti doriti sa ajungeti din Romania, intr-una din aceste tari, in perioada urmatoare. Spor la rasfoit!

AUSTRIA – călătorii din România, ce doresc sa mearga in Austria vor sta in autoizolare, pentru o perioada de 10 zile, la domiciliu sau intr-o alta locatie. Măsura plasării în carantină poate fi suspendată în urma prezentării rezultatului negativ al unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2 (de tip PCR sau antigen), efectuat nu mai devreme de a 5-a zi de la intrarea în Austria, cheltuielile fiind suportate de către persoanele în cauză. Mai multe informatii regasiti AICI.

BELGIA – toate persoanele care se întorc în Belgia sau călătoresc prin Belgia și care stau cel puțin 48 de ore trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor. Romania este considerata de catre autoritatile belgiene tara rosie. In funcție de răspunsurile la chestionarul de autoevaluare, atașat formularului de localizare a pasagerilor, călătorilor li se poate impune să respecte o perioadă de carantină. După respectarea a 7 zile de carantină, călătorul va trebui să se testeze. Mai multe detalii regasiti AICI.

CEHIA – in Cehia este instituita stare de urgenta pana pe data de 23 decembrie 2020. Cetățenii români pot călători în Republica Cehă în orice scop, cu condiția completării online, în prealabil, a Formularului de Localizare a Pasagerului și a prezentării la intrarea pe teritoriul ceh a rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat în orice alt stat UE și care nu este mai vechi de 72 de ore. În cazuri excepționale, testul poate fi realizat și în termen de 5 zile de la intrarea în Republica Cehă. Până la anunțarea rezultatului, persoana în cauză nu se poate deplasa pe teritoriul ceh.

CIPRU – autoritatile cipriote au incadrat Romania in lista tarilor din categoria C ceea ce inseamna ca accesul turistilor nu este permis in Cipru. Pasagerii din Romania sunt obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile și să efectueze, pe cheltuială proprie, un nou test molecular tip RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 cu 48 ore înainte de expirarea perioadei de autoizolare. Acestia pot ieși din autoizolare doar dacă rezultatul testului este negativ. Lista statelor din care este permisă intrarea în Republica Cipru este actualizată săptămânal si o puteti vIzualiza AICI.

CROATIA – Romania este tara rosie ceea ce inseamna ca persoanele care sosesc din Romania in Croatia trebuie să prezinte un rezultat negativ al testului PCR pentru SARS-CoV-2 care nu este mai mare de 48 de ore. Alternativ, călătorii ce au testul PCR pentru SARS-CoV-2 efectuat imediat după sosirea în Republica Croația (pe cheltuiala lor proprie), au obligația de a rămâne în carantină până când primesc un rezultat negativ al testului.

DANEMARCA – autoritățile daneze au introdus obligativitatea prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 la intrarea pe teritoriul Danemarcei, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de prezentarea la frontieră, pentru persoanele cu domiciliul în România. Totodată, li se poate refuza intrarea în Danemarca străinilor care prezintă simptome evidente (febră, tuse uscată) în momentul prezentării la frontieră. Mai multe detalii regasiti AICI.

ELVETIA – in prezent nu exista nici o retsrictie pentru persoanele care sosesc din Romania in Elvetia. Lista statelor de risc se actualizeaza saptamanal si poate fi urmarita AICI.

FRANTA – este in stare de urgenta pana la data de 16 februarie 2021. Pentru cetățenii români care sosesc în Franța nu sunt restricții de intrare. Fără a fi obligatoriu, se recomandă, totuși, insistent ca persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc din state clasate în zona roșie, portocalie sau gri să efectueze un test pentru depistarea infecției cu COVID-19, să se izoleze în așteptarea rezultatului, iar în caz de rezultat pozitiv să prelungească izolarea și să contacteze un medic. Regasiti AICI documentele ce trebui completate inainte de sosirea in Franta.

FINLANDA – Romania este considerata tara rosie astfel ca 10 zile de carantina este recomandata persoanelor ce sosesc in Finlanda dintr-o tara rosie. Mai multe detalii AICI.

GERMANIA – autoritatile germane au actualizat in data de 11 decembrie 2020, lista zonelor considerate de risc si au mentinut Romania pe aceasta lista. Lista poate fi regasita AICI.

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc“ oricând în ultimele 10 zile înainte de sosire, sunt obligate să se deplaseze direct, cu minimizarea contactelor – și să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 10 zile de la sosire.

Carantina poate fi suspendată mai devreme decât termenul uzual de 10 zile numai dacă este efectuat un test, 1începând cu a cincea zi după intrarea în Germania și doar de la momentul comunicării unui rezultat negativ al testării. 

Masurile de mai sus nu se aplica in cazul tranzitarii Germaniei. Conform MAE: “Principalele exceptări de la măsura efectuării carantinei privesc persoanele care: se află în tranzit; nu rămân mai mult de 24 de ore pe teritoriul german; efectuează vizite din motive familiale (la rude de gradul I sau soți cu reședințe diferite) de până în 72 de ore; asigură transportul profesional de persoane și de mărfuri .

De asemenea, toți călătorii care intra în Germania dintr-o zona de risc in care au stat in ultimele 10 zile, trebuie să se înregistreze online pe site-ul www.einreiseanmeldung.de.

GRECIA – tuturor persoanelor care călătoresc în Grecia din țări străine li se va cere să aibă un rezultat al testului molecular negativ (PCR) pentru COVID-19, efectuat cu până la 72 de ore înainte de sosirea lor. Certificatul ar trebui să fie scris în limba engleză și să includă numele și numărul pașaportului sau numărul de identificare național al călătorului. Copiii sub 10 ani nu sunt supuși obligației unui test PCR.

IRLANDA – cei care sosesc in Irlanda, trebuie sa completeze un formular, pe care il gasiti AICI.

Romania face pate din categoria tarilor rosii astfel ca persoanele care sosesc din Romania trebuie sa isi restrictioneze deplasarile pentru 14 zile. Cu toate acestea, persoanele care sosesc din zonele gri, portocalii sau roșii și care trebuie să-și restricționeze deplasările pentru 14 zile, au posibilitatea de a-și reduce această perioadă în urma recepționării unui rezultat negativ/nedetectabil la testul molecular tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat după cel puțin cinci zile de la sosirea în Irlanda. În prezent, testul molecular tip PCR este singurul tip de test acceptat de autoritățile de sănătate publică irlandeze pentru persoanele care sosesc în Irlanda din străinătate.

ITALIA – autoritatile italiene au instituit stare de urgenta pana la data de 31 ianuarie 2021. Persoanele care in ultimele 14 zile, anterioare sosirii in Italia, s-au aflat in Romania, trebuie sa prezinte o adeverinta in limba italiana sau engleza din care rezulta rezultatul negativ al testului de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, pentru infecția cu SARS-CoV-2. În cazul neprezentării testului menționat anterior, este necesară autoizolarea pentru 14 zile.

In perioada 21.12.2020 – 06.01.2021, persoanele care sosesc în Italia din România, vor fi supuse în continuare măsurii de autoizolare pentru 14 zile, pentru acest interval de timp nefiind necesară prezentarea unui test de diagnostic molecular.

LETONIA – datele epidemiologice sunt actualizate în fiecare vineri pe site-ul Centrului Letoniei pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Dacă țara este marcată cu roșu sau galben, toți călătorii, inclusiv cetățenii și rezidenții permanenți ai Letoniei, care au sosit din aceste țări, trebuie să fie în carantină pentru o perioadă de 10 de zile.

LITUANIA – in prezent, numărul de cazuri de infectări cu virusul SARS-CoV-2 poziționează atât România, cât și Lituania pe lista statelor aflate în zona roșie. Deoarece Lituania a fost inclusă pe lista statelor aflate în zona roșie, iar situația epidemiologică din România este mai bună în ceea ce privește incidența numărului de infectări din ultimele 2 săptămâni la 100.000 de locuitori, cetățenii români care sosesc în Lituania nu mai trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile sau să prezinte un test cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării în acest stat. Mai multe informatii veti gasi AICI,

NORVEGIA– Romania este clasificata de catre autoritatile norvegiene ca si tara rosie. Calatorii care sosesc din Romania in Norvegia sunt obligati sa intre in carantina pentru o perioada de 10 zile. Regasiti AICI informatii detaliate.

SLOVACIA – Persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în statele membre UE, cu excepţia Irlandei şi Finlandei, precum şi în Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord şi în Elveția, trebuie să prezinte un test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, efectuat în laboratoare din afara teritoriului Slovaciei. În mod alternativ, accesul este permis și fără testul tip RT-PCR efectuat în afara Slovaciei, cu condiția ca persoanele care intră în acest stat să se înregistreze online, pe pagina de internet: http://korona.gov.sk/ehranic, cel mai târziu la data intrării în Slovacia și să se izoleze la domiciliu sau reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.), până la obținerea unui rezultat negativ al testului molecular RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cel mai devreme după a 5–a zi de izolare în Slovacia. În cazul persoanelor, care nu efectuează testul și sunt asimptomatice, izolarea se poate încheia după 10 zile. Mai multe detalii regasiti AICI.

SLOVENIA – Romania face parte din lista rosie a Sloveniei. Astfel, persoanele care sosesc din Romania trebuie să se supună unei perioade de carantină de zece zile la adresa de domiciliu declarată autorităților de frontieră. Este posibilă testarea pentru infecția cu SARS-CoV-2 în timpul perioadei de carantină, iar dacă rezultatul este negativ, autoritatea competentă va anula decizia de carantinare, dar numai după efectuarea a cel puţin 5 zile de carantină. Mai multe informatii gasiti AICI.

SPANIA – autoritatile spaniole au impus ca fiecare cetatean ce zboara in Spania din alte tari, indiferent de tara de provenienta, trebuie sa completeze acest formular.

Toate persoanele care călătoresc în Spania din Romania trebuie să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care să fie efectuat cu maxim 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol. Începând cu data de 10 decembrie 2020, călătorii care provin din zone/state cu risc epidemiologic ridicat pot prezenta la intrarea pe teritoriul Spaniei, pe cale aeriană sau maritimă, ca alternativă la testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, un test TMA negativ (Transcription-Mediated Amplification) sau alte probe moleculare echivalente.

SERBIA – cetatenii din Romania care sosesc in Serbia sunt obligati sa prezinte un test negativ. Testul trebuie sa fie PCR si sa nu fie mai vechi de 48 de ore inainte de sosirea in Serbia. Exceptiile de la regula sunt reprezentate de: cetățenii străini care au domiciliul sau reședința în Republica Serbia, membrii echipajelor de transport rutier de marfă aflate în tranzit, dacă durata tranzitului teritoriului Republicii Serbiei nu depășește 12 ore; personalul feroviar al trenurilor cu destinație finală Republica Serbia; personalul navigant și pasagerii aeronavelor care tranzitează aeroporturile sârbe; copiii cu vârsta de până la 12 ani, dacă părinții, tutorii sau persoanele care îi însoțesc prezintă un test molecular negativ (PCR) pentru infecția cu COVID-19, nu mai vechi de 48 de ore; personalul diplomatic și consular acreditat în Republica Serbia și personalul organizațiilor internaționale, precum și membrii lor de familie, posesori ai cărților de identitate specifice emise de autoritățile sârbe competente. Mai multe informatii regasiti AICI.

TARILE DE JOS (OLANDA) – Romania este considerata de catre Olanda, ca facand parte din categoria tarilor portocalii. Persoanelor care sosesc din Romania li se recomandă ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile din momentul intrării pe teritoriul acestui stat, indiferent dacă persoana care intră pe teritoriul olandez prezintă un test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 sau dacă este testată ulterior și rezultatul este negativ. Mai multe detalii regasiti AICI.

UNGARIA– se afla in stare de urgenta pana la data de 8 februarie 2021, astfel ca cetatenii straini nu pot intra in Ungaria in scop de sedere. Exceptia este reprezentata de persoanele care tranziteaza Ungaria, sau de cele care efectueaza comert de marfuri. “Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, în următoarele condiții: durata tranzitului să nu depășească 24 de ore; persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19, pot demonstra scopul călătoriei, respectiv dreptul de intrare în țara de destinație, eventual de tranzit. Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.” – sursa MAE

Mai multe informatii regasiti AICI.

Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord

Romania nu face parte din lista tarilor pentru care nu se aplica masura autoizolarii, la sosirea in Regatul Unit. In consecinta, cetățenii romani ce calatoresc in Regatul Unit, din Romania, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile. Informatii detaliate regasiti AICI.

Advertisement

4 thoughts on “Tarile ce impun restrictii/conditii speciale calatorilor din Romania!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.