Din ce TARI se poate reveni in ROMANIA, dupa 15 iunie, fara a se aplica masura IZOLARII?

SHARE ARTICOL

Hotărârea nr. 465/11-06-2020 pentru modificarea şi completarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, a fost publicata in Monitorul Oficial al României nr 503 din 12 iunie 2020.

Aceasta prevede ca:”I (1) Incepând cu data de 15 iunie se exceptează de la măsura de carantinare/izolare persoanele sosite din țările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Național de Sănătate Publică, aprobate prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
(2) Persoanele care vin în România din țările care fac obiectul excepției de la carantinare/izolare prevăzută la alin. (1), dar care, înaintea plecării din țara respectivă, nu au stat cel puțin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuința/ locația declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz.

Asa cum s-a declarat in presa, in cursul acestei saptamani, nu vor mai sta in izolare persoanele care sosesc din tari cu un numar mai mic de 5 cazuri la 1 milion de locuitori. La acest moment, nu a fost facuta publica o lista concreta cu tarile europene din care se poate veni in Romania, fara a se aplica masura izolarii de 14 zile la domiciliu. Insa, daca consultati site-ul oficial al Institutului National de Sanatate Publica Romania, veti gasi informatii zilnice cu privire la evaluarea situatiei din fiecare tara.

De exemplu, la data de 13 iunie 2020, lista tarilor cu un coeficient mai mic de 5, ar fi urmatoarea: Germania, Elvetia, Austria, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Croatia, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Islanda, Letonia, Lituania, Lichtenstein, Monaco. Pentru informatii detaliate precum si pentru harta statelor cu o medie zilnica de cazuri mai mica de 5 la un milion de locuitori, apasa AICI.

VEZI UPDATE LISTA OFICIALA AICI.

Daca vii dintr-una din tarile cu un numar mai mic de 5 cazuri/1 milion de locuitori, nu vei mai fi nevoit sa mai stai in izolare, conditia fiind sa fi stat pe teritoriul tarii respectiv cel putin 14 zile, asa cum rezulta din textul Hotărârii nr. 465/11-06-2020.

In ceea ce priveste persoanele care pleaca din Romania spre o tara cu un numar mic de cazuri dar stau mai putin de 14 zile in tara respectiva, la intoarcerea in tara, nu vor mai fi supuse masurii izolarii la domiciliu.

In ceea ce priveste situatia zborurilor, in cuprinsul hotararii se precizeaza case pot relua zborurile prevăzute la pct. 1 (acesta se referea la cele dinspre/spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Franța, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia) insa, DOAR pentru țările care fac obiectul excepției de la carantinare/izolare stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică și aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Din tarile enumerate mai sus doar zborurile spre si dinspre Austria, Elvetia, Germania s-ar incadra in aceasta prevedere.

Textul integral al noilor prevederi il regasiti AICI.

Advertisement

3 thoughts on “Din ce TARI se poate reveni in ROMANIA, dupa 15 iunie, fara a se aplica masura IZOLARII?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.